Ufo logo
31 mei 2022

HUREN VERSUS KOPEN

In België is op kot gaan al sinds jaar en dag de standaard. Gent kent een lange traditie van studentenkamers en -koten. Voor velen is een studententijd pas geslaagd als er minstens een paar jaar op kot werd gespendeerd. De spaarzame ouder komt echter snel tot de conclusie dat 2 of 3 kinderen een aantal jaar op kot laten gaan tot een enorme financiële kater kan leiden. Kan je je kind nog wel op kot laten gaan, zonder smakken geld kwijt te raken?


DE PROEF OP DE SOM

Laten we even een eenvoudig voorbeeld nemen en de rekensom maken. Je hebt twee kinderen: Sam is 17 jaar oud en heeft zijn zinnen gezet op een opleiding leerkracht aan de Artevelde Hogeschool. Sofie, 18 jaar, werkt zich al een heel jaar uit de naad om al haar examens in het eerste jaar Toegepaste Economische Wetenschappen met vrucht af te leggen. Je komt overeen dat, van zodra ze geslaagd zijn voor hun 1e Bachelor, ze op kot kunnen – en dat op kosten van hun ouders.

Na een jaar stevig studeren slaagt Sofie met glans. Ze ziet een leuk kot te huur staan, niet al te ver van het Sint-Pietersplein. Verhuurplaatje: 510 euro per maand. Ze heeft zo haar best gedaan, dus je sluit een jaarcontract af. 12 x 510 = 6.120 euro.

Terwijl Sofie zich kostelijk amuseert in haar studentenstudio, besluit ook Sam zich grondig in te zetten tijdens zijn eerste academiejaar als student in Gent. Ook hij behaalt goede scores op zijn examens en staat er bijgevolg op dat hij ook op kot kan gaan, net als zijn zus.

Zo gezegd zo gedaan. Ook voor Sam ga je een contract aan, zij het voor een meer bescheiden kamer, met een huurprijs van 375 euro per maand. 12 x 375 = 4.500 euro. Gelukkig is Sam snel tevreden. Opeens betaal je op jaarbasis meer dan 10.000 euro aan huurgelden.

Wanneer je dan bekijkt dat Sofie, gezien haar opleiding, in totaal 3 jaar op kot zal zitten en Sam als leerkracht in spé ook nog 2 jaar op kamers in Gent zal doorbrengen, betaal je maar liefst 5 jaar aan koten, voor een totaal van 27.360 euro. Dat bedrag gaat integraal naar een kotbaas.

Laat ons bovendien eerlijk zijn. De huurprijzen in dit voorbeeld zijn eerder aan de voorzichtige kant en er bestaan heel wat opleiding die meer jaren in beslag nemen. Het voornoemd bedrag kan dus nog een pak hoger uitvallen.

Het geld dat je besteedt aan een kot zie je bovendien niet meer terug.

Het kan anders

Wat als je, in plaats van het huurgeld voor twee koten, een lening zou afbetalen om een leuk appartement of huis in het Gentse centrum aan te kopen voor je studerende kinderen? Je kan namelijk, mits betaling van een tweedeverblijftaks, je kinderen (enkel je eigen kinderen, voor alle duidelijkheid) zonder problemen huisvesten in een woning te Gent. Een dergelijke tweedeverblijftaks moet één keer per jaar per woning betaald worden.

Toegegeven, het aankopen van nieuw vastgoed is een serieuze investering, maar het is toch een pak interessanter om een krediet af te lossen met oog op de definitieve verwerving van een pand in de binnenstad, dan het uit te geven aan een kotbaas die elke maand rijker wordt?

Wanneer we terugkoppelen naar ons voorbeeld word je twee jaar lang geconfronteerd met een maandelijkse huurkost van bijna 900 euro! Met dat geld kan je al een mooie lening aflossen.

Daar stopt het evenwel niet. Eens je een pand hebt aangekocht binnen Groot-Gent liggen de mogelijkheden open. Zo kunnen jouw studenten na afstuderen nog even in hun vertrouwde stad blijven wonen en kunnen ze extra sparen zonder op hun beurt huur te moeten betalen aan een externe huisbaas. Indien ze toch naar een andere stad uitwijken kan u het huis of appartement verhuren, zodat u met de geïnde huurgelden uw lening verder kan afbetalen. Moest u als laatste mogelijkheid toch willen verkopen, gaat dit zo goed als altijd gepaard met een knappe meerwaarde. Zo stegen de Gentse vastgoedprijzen de voorbije 5 jaar maar liefst tussen de 25 en 35%!

Op deze manier kunnen uw kinderen genieten van een zorgeloze, ruime en comfortabele woning, betaalt u gedurende enkele jaren kapitaal af, verkoopt u na de studentenperiode met een sterk surplus en maakt u aan het einde van de rit mogelijks 10.000’en euro winst. Bovendien bent u de hele tijd aan het verwerven met uw geld, in plaats van het uit te geven.

How to start?

Natuurlijk is het aankopen van een appartement of woning een gewichtigere, duurdere transactie dan een kot huren. Dat beseffen we bij VICUS maar al te goed. We zijn er echter van overtuigd dat u een financieel lucratieve stap kan zetten door over te gaan tot aankoop.

Graag gidsen we u in persoon door ons aanbod, laten we u zien hoe u kan investeren in Gent en adviseren we u op vlak van financiering.

Neem snel contact op met Thomas op 0474 26 27 58 of thomas@vicusvastgoed.be voor een geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek.


Delen:
Gratis Schatting Tool