Terug

Erfbelasting op vastgoed: een bittere pil of toch te slikken?

Niemand ontkomt eraan: vroeg of laat verliezen we allemaal een geliefde. Het is moeilijk om hieraan te denken, maar het is een deel van het leven. En laat het nu net dan zijn dat je overspoeld wordt met allerlei praktische en administratieve beslommeringen. Zoals de verdeling van de erfenis. Wie heeft er recht op wat? Wat met dat familiehuis waar je zoveel mooie herinneringen aan hebt? En dan is er nog de erfbelasting, ook wel successierechten genoemd. Die kan soms flink oplopen, zeker als er vastgoed mee gemoeid is. Maar geen paniek, VICUS helpt je graag een handje om door het kluwen heen te geraken.

Erfbelasting op vastgoed: een bittere pil of toch te slikken?
Wat zijn die erfbelastingen?

Kort gezegd: een hap uit de erfenis die naar de overheid gaat. Hoeveel precies, hangt af van de waarde van de nalatenschap (geld, spullen, vastgoed ...), min de openstaande schulden.

Oh, en de relatie tot de overledene speelt ook mee. Elke regio hanteert hiervoor zijn eigen regels en tarieven. Wij focussen even op Vlaanderen.

Niet iedereen is gelijk voor de wet als het op erven aankomt. Kinderen gaan bijvoorbeeld voor op broers en zussen, tenzij de overledene andere wensen had en die netjes liet opschrijven.

Hoeveel procent moet je betalen?

Dat hangt dus af van je band met de overledene en de grootte van je deel van de erfenis. We maken een onderscheid tussen verwanten in rechte lijn (ouders, kinderen, kleinkinderen) en zijlijn (broers, zussen).

In rechte lijn en tussen partners gelden deze tarieven, apart berekend voor roerende en onroerende goederen:

  • Tot 50.000 euro: 3%
  • Van 50.000 tot 250.000 euro: 9%
  • Daarboven: 27%

Tussen broers en zussen ligt dat anders en worden roerende en onroerende goederen samengeteld:

  • Tot 35.000 euro: 25%
  • Van 35.000 tot 75.000 euro: 30%
  • Daarboven: 55%
Een voorbeeld om het tastbaar te maken
Stel, je erft 200.000 euro van je moeder, waarvan 150.000 euro vastgoed en 50.000 euro cash geld. Dan betaal je op die 50.000 euro 3% belasting, ofwel 1.500 euro.
Op het vastgoed wordt het ingewikkelder: 3% op de eerste 50.000 euro (nog eens 1.500 euro) en 9% op de resterende 100.000 euro (9.000 euro). Totale erfbelasting: 12.000 euro. Je houdt dus 38.000 euro cash over en een eigendom ter waarde van 150.000 euro.
De pijnlijke kantjes van vastgoed erven

Cash geld erven is één ding, maar bij vastgoed wordt het knap lastig om de erfbelasting te betalen. Je kan moeilijk een stuk van het huis afknippen en afgeven, toch?

Beeld je in: drie kinderen erven samen het ouderlijk huis ter waarde van 900.000 euro. Elk kind heeft dus recht op een deel van 300.000 euro.

Even rekenen... Dat komt neer op maar liefst 33.000 euro erfbelasting per kind. Dan zit er vaak niks anders op dan afscheid te nemen van dat dierbare familiehuis door het te koop te zetten.

Nog vragen? Wij hebben de antwoorden

Zoals je merkt, is vastgoed erven niet altijd een onverdeeld genoegen. Misschien zit jij nu ook wel met enkele prangende vragen?

Geen nood, bij VICUS staan  juristen, doorgewinterde ex-advocaten en notarieel experts voor je klaar. We leggen je in mensentaal uit wat je te wachten staat. Vrijblijvend en discreet.

Aarzel niet en neem contact op via info@vicusvastgoed.be voor een gemoedelijke babbel. Wie weet vinden we samen wel een oplossing die iedereen bekoort. Zo kan je hopelijk met een gerust hart die nieuwe start maken, zelfs na een emotionele periode.

Wil je weten hoeveel erfbelasting je zou moeten betalen op je geërfde vastgoed? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar de huidige waarde van je pand? Maak gebruik van onze gratis online schattingstool. Na slechts twee minuten kunnen wij je een realistische schatting van je woning bezorgen.

Na het invullen neemt een van onze woonspecialisten binnen 24 uur contact met je op om de resultaten te bespreken. Zo krijg je snel en eenvoudig inzicht in de waarde van je vastgoed en de mogelijke erfbelasting die je te wachten staat.