Terug

Kan je kind nog op kot?

In België is op kot gaan al sinds jaar en dag de standaard. Gent kent een lange traditie van studentenkamers en -koten. Voor velen is een studententijd pas geslaagd als er minstens een paar jaar op kot werd gespendeerd. De spaarzame ouder komt echter snel tot de conclusie dat 2 of 3 kinderen tot een enorme financiële kater kan leiden. Kan je je kind nog wel op kot laten gaan, zonder smakken geld kwijt te raken?

Kan je kind nog op kot?
De proef op de som

Laten we even een eenvoudig voorbeeld nemen en de rekensom maken. Je hebt twee kinderen: Sam is 17 jaar oud en heeft zijn zinnen gezet op een opleiding leerkracht aan de Artevelde Hogeschool. Sofie, 18 jaar, werkt zich al een heel jaar uit de naad om al haar examens in het eerste jaar Toegepaste Economische Wetenschappen met vrucht af te leggen. Je komt overeen dat, van zodra ze geslaagd zijn voor hun 1e Bachelor, je kinderen op kot kunnen in Gent.

Na een jaar stevig studeren slaagt Sofie met glans. Ze ziet een leuk kot te huur staan, niet al te ver van het Sint-Pietersplein. Verhuurplaatje: 510 euro per maand. Een jaarcontract wordt afgesloten. 12 x 510 = 6.120 euro.

Terwijl Sofie zich kostelijk amuseert in haar studentenstudio, besluit ook Sam zich grondig in te zetten tijdens zijn eerste academiejaar in Gent. Ook hij behaalt goede scores op zijn examens en wil ook graag op kot, net als zijn zus.

Zo gezegd zo gedaan. Ook voor Sam ga je een contract aan, zij het voor een meer bescheiden kamer, met een huurprijs van 375 euro per maand. 12 x 375 = 4.500 euro. Opeens betaal je op jaarbasis meer dan 10.000 euro aan huurgelden.

Wanneer je dan bekijkt dat Sofie, gezien haar opleiding, in totaal 3 jaar op kot zal zitten en Sam als leerkracht in spé ook nog 2 jaar Gent zal doorbrengen, betaal je maar liefst 5 jaar aan koten. Voor een totaal van 27.360 euro. Dat bedrag gaat integraal naar een kotbaas en zie je niet meer terug.

Laat ons bovendien eerlijk zijn. Deze huurprijzen zijn aan de voorzichtige kant en er bestaan heel wat opleidingen die meer jaren in beslag nemen. Het voornoemd bedrag kan dus nog een pak hoger uitvallen.

Een alternatief

Wat als je, in plaats van het huurgeld voor twee koten, een lening afbetaalt om een leuk pand in het Gentse centrum aan te kopen voor je studerende kinderen? Je kan namelijk, mits betaling van een tweedeverblijftaks, je eigen kinderen zonder problemen huisvesten in een woning te Gent. Een dergelijke tweedeverblijftaks moet één keer per jaar, per woning, betaald worden.

Toegegeven, het aankopen van nieuw vastgoed is een serieuze investering. Toch is het een pak interessanter om een krediet af te lossen met oog op de definitieve verwerving, dan het uit te geven aan een kotbaas.

In het voorbeeld word je twee jaar lang geconfronteerd met een maandelijkse huurkost van bijna 900 euro. Met dat geld kan je al een mooie lening aflossen.

Daar stopt het niet. Eens je een pand hebt aangekocht binnen Groot-Gent liggen de mogelijkheden open. Zo kunnen je studenten na afstuderen in hun vertrouwde stad blijven wonen en sparen, zonder op hun beurt huur te moeten betalen aan een externe huisbaas. Indien ze toch naar een andere stad uitwijken kan je het pand verhuren, zodat je met de huurgelden je lening verder kan afbetalen.

Moest je als laatste mogelijkheid toch willen verkopen, gaat vrijwel altijd gepaard met een meerwaarde. Zo stegen de Gentse vastgoedprijzen de voorbije 5 jaar maar liefst tussen de 25 en 35%.

Op deze manier kunnen je kinderen genieten van een zorgeloze woning, betaalt je gedurende enkele jaren kapitaal af, verkoopt je na de studentenperiode met een sterk surplus en maak je aan het einde van de rit mogelijks 10.000'en euro winst. Bovendien ben je de hele tijd aan het verwerven met je eigen geld, in plaats van het uit te geven.

How to start?

Natuurlijk is het aankopen van een appartement of woning een gewichtigere, duurdere transactie dan een kot huren. Dat beseffen we bij VICUS maar al te goed. We zijn er echter van overtuigd dat je een financieel lucratieve stap kan zetten door over te gaan tot aankoop.

We gidsen je graag door ons aanbod, laten we je zien hoe je kan investeren in Gent en adviseren je op vlak van financiering.

Neem snel contact op met Thomas op 0474 26 27 58 of thomas@vicusvastgoed.be voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.