
Je huis verkopen: Met of zonder makelaar?
Wat zou jij doen: Je huis verkopen met of zonder een makelaar? Uiteraard ken je jouw huis het beste. Je kocht het jaren geleden aan met centen waarvoor je stevig de handen uit de mouwen stak. De laatste maanden voel je echter dat je botst op de limieten van je woning. De kamers worden net te klein, de afstand naar het werk begint door te wegen, je wil graag wat dichter bij familie en vrienden wonen, … De beslissing is gemaakt en je wil je woning verkopen. Een keuze met impact, want je spendeerde al je spaarcenten aan dit huis. Dan rijst de vraag: “Verkoop ik het zelf, of schakel ik de hulp van een makelaar in?”
Een objectieve bemiddelaar
De vastgoedmakelaar staat in voor de vlotte, zorgvuldige verkoop van andermans woning. Idealiter zorgt de makelaar bovendien voor een mooie extra meerwaarde op de verkoopprijs. Een onmiskenbaar, maar vaak vergeten voordeel is echter dat de makelaar een neutrale kijk biedt op je huis. Sommige eigenaars zien, door hun emotionele band met het pand waarin ze jaren woonden en leefden, niet altijd de objectieve voor-en nadelen van hun huis. Dit is uiteraard begrijpelijk, maar kan een ontzettende hinderpaal vormen tijdens het verder verloop van de verkoop.

De juiste schatting
Beginnen gebeurt uiteraard bij een accurate waardebepaling. Het is immers allesbehalve zinvol om een woning véél te duur in de markt te plaatsen. Kandidaat-kopers zullen afgeschrikt worden en weinig geïnteresseerden zullen daadwerkelijk de woning komen bezichtigen. De vastgoedmakelaar heeft door haar/zijn opleiding de nodige expertise om met alle juridische, bouwtechnische en andere parameters rekening te houden, heeft dankzij haar/zijn ervaring een notie van recente vergelijkbare verkopen en ontwikkelde (hopelijk!) door de jaren heen een 6e zintuig voor de exacte waardebepaling.
Bovendien bieden heel wat makelaars, zo ook VICUS, een gratis en vrijblijvende waardebepaling aan. Probeer dit gerust, en ontdek onze unieke schattingsmethode.
Je huis voorbereiden voor verkoop
Een succesvolle verkoop staat of valt met een grondige voorbereiding. Meer en meer wordt van verkopers verwacht allerhande informatie ter beschikking te stellen -opnieuw, zowel juridisch als bouwtechnisch- om de transactie tot stand te kunnen laten komen. Per jaar springen duizenden verkopen af omdat niet voldoende werd gecommuniceerd over zaken als asbest, erfdienstbaarheden, voorkooprechten, elektrische keuringen, isolatiemateriaal en dergelijke meer. Door met een makelaar te werken verzeker je jezelf ervan dat al deze administratieve rompslomp grondig in kaart werd gebracht én werd overgemaakt aan de potentiële kopers.
Styling, shooting, publicatie, promotie
Om de woning geheel klaar voor verkoop te maken, kan het nodig zijn om het commercieel te laten stylen. Heel wat makelaars werken hiervoor samen met afzonderlijke interior designers om het pand zo presentabel mogelijk te maken. Daarna wordt er uiteraard gezorgd voor een piekfijne fotografie.
Waar je zelf externe partijen kan inschakelen voor de presentatie van je huis, kan de makelaar een stuk verder gaan wat betreft de daadwerkelijke promotie van het pand. Je kan immers zelf een zoekertje op één van de gekende platforms (zoals Immoweb, Zimmo en anderen) plaatsen, maar dit zoekertje zal al snel wegglijden tussen de andere zoekresultaten. Vooruitstrevende vastgoedkantoren houden er ongelimiteerde, verregaande abonnementen en budgetten op na om een woning, jouw woning, zo lang mogelijk in de spotlight te laten staan. Zo kan het zoekertje een keertje uit de ether gehaald en geherlanceerd worden tijdens kalmere periodes op de markt. Bovendien maakt een grondige makelaar ook nog eens een heleboel reclame via haar/zijn site, sociale media, wordt er aan SEO/SEA-advertising gedaan en kan er zelfs geflyerd worden in de wijk. Als laatste houdt een vastgoedkantoor veelal een resem gelijkaardige panden in portefeuille, die elk extra geïnteresseerde kandidaten kunnen genereren die de makelaar op haar/zijn beurt ook naar jouw woning kan brengen.
Op al deze manieren breidt een sterke makelaar het aantal potentiële kopers ontzettend uit. Hoe meer kandidaten er bereikt kunnen worden, hoe hoger de prijs kan gaan. Afzetmarkt creëren, doet een makelaar renderen.

Verkoopstrategie en -bezoeken
Het is van cruciaal belang de juiste strategie aan te meten bij de verkoop van je huis. Niet iedere woning is immers geschikt om te verkopen aan de hand van een vrij opbod. Bovendien kan dit in een aantal gevallen kandidaat-kopers afschrikken. Maatwerk is de regel. Wanneer er toch met biedingen en een instelprijs gewerkt wordt, zal de makelaar er alles aan doen om het onderste uit de kan te halen. Talloze slimme verkoopspelletjes, overtuigingsstrategieën en gerichte vragen komen hierbij van pas om sneller tot dat effectieve bod te komen.
Uiterst belangrijk hier is dat de makelaar, in haar/zijn hoedanigheid als onafhankelijke bemiddelaar, veel vaker de echte, eerlijke kritiek van kandidaat-kopers te horen zal krijgen. Onderzoek wijst immers uit dat huizenjagers meestal hun ongezouten mening niet durven meedelen wanneer de bezoeken door de eigenaars zelf worden georganiseerd. Zo blijven verkopers vaak in de waan dat iedereen hun woning best aardig vond, terwijl de meeste kandidaten met heel wat vraagtekens en kritieken buiten wandelden.
Opmaak compromis en begeleiding tot verkoopakte
Ook voor de juridische begeleiding kan een makelaar in een uitstekende dienstverlening voorzien. Het is tegenwoordig van cruciaal belang dat elk aspect van de transactie woordelijk in de verkoopovereenkomst beschreven staat. Wanneer je hier als verkoper geen kaas van hebt gegeten, kan het gebeuren dat je door het juridische bos de bomen niet meer ziet staan. Hier kan de makelaar als ideale sleutelfiguur tussen klant en notaris fungeren.
De afweging: Het kostenplaatje
Hier kan het schoentje soms knellen. Is de makelaar haar/zijn commissie wel waard? En hoeveel bedraagt die commissie trouwens? In de wandelgangen hoorde je wellicht dat de gangbare commissie 3% op de verkoopsom bedraagt. Dit kan zo zijn, maar is zeker niet de enige optie. Ook hier kan de makelaar voor een persoonlijke aanpak opteren, door bijvoorbeeld te werken met een vaste of variabele verloning. Dit kan erg verschillen van kantoor tot kantoor.
Wat staat daar dan tegenover? Een redelijk goede makelaar zal ervoor zorgen dat je op je twee oren kan slapen, voor, tijdens en na (één van) de belangrijkste transactie(s) van je leven. Een heel goede makelaar zal alles op alles zetten om door haar/zijn diensten, expertise, netwerk en afzetmarkt een meerwaarde te realiseren die haar/zijn commissieloon ruimschoots overstijgt.
Hoe VICUS dit concreet uitwerkt en aanpakt, lees je weldra in een volgende blog.
Wil je nu al vrijblijvend kennismaken? Neem contact op via info@vicusvastgoed.be!